© Rootsville.eu

David Ronaldo Unplugged Trio (B)
feat. Drik Lekenne & Charly Verbinnen
Pallieter Café Herselt (21-12-23)

reporter & photo credits: Freddie

info band: David Ronaldo
info club: Pallieter Sessions


© Rootsville 2023


Het is gewoon de 'The Undisputed Truth' maar na al die recensies met David Ronaldo in de hoofdrol verschijnt er nog net op de valreep van 2023 eentje met een bezetting die nog niet besproken is en dus tekenden we present op een alweer volle 'Cristal Live Session' van het 'Pallieter Café' in Herselt. Dit 'David Ronaldo Unplugged Trio' bestaat verder nog uit zijn wingmen van bij 'The Dice', Charly Verbinnen en Dirk Lekenne. Een zekerheid was wel dat David Ronaldo in 2023 alom aanwezig was op onze podia.

Maandagavond werd deze formule al ingespeeld in het 'Café Labo' in Kampenhout maar ook zonder dat concert zal het hier vanavond zonder foutjes verlopen, want zo kennen we deze drie Guitar Kings. Ik weet niet of Caspar, Melchior en Balthasar destijds muzikaal waren aangelegd maar indien niet zouden deze 'Three Guitar Kings' de geboorte van diene kleine in Bethlehem met veel luister hebben bijgewoond. Hier in 'deze stal' begint het allemaal (hopelijk) bij luisteren en zo kunnen we rond de klok van 08.30PM hier aan de realiteit beginnen.

Op de setlist prijken uiteraard heel wat nummers uit dat al zo uitgebreid arsenaal van 'David Ronaldo & The Dice' maar staan er uiteraard ook enkele sterke covers op vermeld en zo hoeft het nog geen 6 januari te zijn om hier van een 'muzikale' hoogdag te gaan spreken. Ook al hebben de drie koningen in de geschiedenis al verschillende namen gekregen toch blijven die van ons gewoon David, Charly en Dirk. Bij aanvang krijgen we nog de mededeling van 'All Line Dancers Will Be Removed From The Dancefloor'!

De opkomst is zoals Nostradamus het zou hebben voorspeld, volle bak! En zo zat onze 'stammtisch' uiteraard overvol met veel vrienden met een hart voor muziek en niet in het minst voor dit 'David Ronaldo Trio'. Fans van heinde en ver die dit trio een hart onder de riem zouden steken vanavond met niets anders dan het verwachte warme applaus na ieder nummer. Opener van de avond werd dan 'Deeper Well', eentje van de Amerikaanse folk singer 'David Olney' (1948-2020) welk je ook kan terug vinden op dat fantastische album 'Burning (A)Live'.

Meteen zit de sfeer er hier goed in en weten we dan al dat het hier op deze 'Cristal Live Sessions' weerom een memorabele avond zal gaan worden. Het daaropvolgende 'Tunes For A Dime' is tevens ook de titeltrack van ook het in dit jaar verschenen studioalbum en is meteen een ode aan de in 2018 overleden Leuvense bluesmuzikant P.Van Sant. Onwaarschijnlijk wel hoog niveau dit 'David Ronaldo Unplugged Trio' komt te halen op hun 'guitarra acoustica'. Het is zelfs nog meer intens genieten.

Na de originals 'Gipsy Woman' en de titeltrack van hun debuutalbum 'Citizens Of The World' uit 2019 komen we zo uit bij één van de favoriete zangers van David en krijgen we 'Down By The River' Van Neil Young. Mede door de excellente begeleiding van Dirk Lekenne en Charly Verbinnen lijkt het er wel op of ze hier een CD in de speler hebben gestoken. Perfetto!

Terug bij P.Van Sant dan maar met de ansewering song op Bob Dylan's 'The Times They Are A-Changing'. Van de ene ode naar de andere en zo komen we met 'Gunslinger' uit waar het voor Ronaldo allemaal begon en dat is bij zijn vader Jan Van den Broeck AKA Johnny Ronaldo. Wie dit nummer thuis ook nog eens wil horen schaft zo beter hun tweede studioalbum 'Shoot Them With Words' uit 2021 aan.

Helderheid alom dan bij Vic Varenwinkel wanneer 'Almost Cut My Hair' van David Crosby volgt met als gevolg de daaropvolgende yell 'wa e schoewen lieke'. Tussen het arsenaal van de reeeks gitaren staat ook een mandoline verscholen en met het bespelen ervan brengt David Ronaldo 'Copperhead Road' van Steve Earle met de logische herhaling over de 'Line Dancers'. Met hun eigen 'Fix It' sluiten ze de eerste set hier in 'Café Pallieter af met het wondermooie 'Soulshine' van de 'Almann Brothers'. Iedereen kon zo effe terug ademen voor deel '2'.

We weten allemaal dat Dirk Lekenne naast een uitstekend gitarist ook een meer dan begaafde speler is van een lap- en pedalsteel. Een zo heeft hij ook een fraai exemplaar van een 'Duesenberg Fairytale Lapsteel' bij om ons van te laten genieten. Bij het begin van het tweede gedeelte worden we al onmiddellijk meegenomen naar de era van Jimi Hendrix met diens 'Voodoo Chile'. Alvorens verder te gaan met 'de' blues krijgen we ook ijzersterk werk van 'David Ronaldo & The Dice' met nummers als de outlaw song 'Price On My Head', 'Midnight Sun' en om even op de tenen te trappen van de 'Franciscus' ook nog 'God Doesn't Care', yep, den David komt uit de Mechelse regio en je weet het as gaa paast dat de paas aan aa paast...

De liefhebbers van Robert Zimmerman kunnen dan plots terug de oren spitsen wanneer het mooie bluesje 'Blind Willie McTell' uit 1983 door de speakers galmt. Van de echte 'Boss' krijgen we ook 'The Ghost of Tom Joad' en zo kon roadie Lesley volop aan het werk met wat 'Duck tape'. Mama 'M' die merkte dan weer op dat dit wel de 'McGyver' is van de band.

We blijven maar crescendo gaan hier vanavond met het daaropvolgende 'Hunted Man' waarbij David Ronaldo en zijn doppelstenen toch telkens weer enkelen komen te verrassen door het brengen van 'Part 2' van dit mooi nummer. Na 'Whipping Post' waren we ons al aan het afvragen wanneer dat mandoline'ke nog eens aan bod mocht komen en jawel hoor da ambiance steeg zo ten top met Gallagher's 'Going To My Hometown' en dat is dan bij de nonnekes van Tremelo.

Het einde van dit memorabel concert is helaas ook aangebroken maar omdat we richting Carnaval uitgaan klinkt het hier in koor van 'einer geht noch' en zo krijgen we dan maar meteen twee bissers. Iedereen heeft zo zijn favoriete nummer en bij de eerste bisser komen we uit bij eentje van mij en uiteraard ook bij de skills van Charly op zijn akoestische gitaar. En ja hoor bij het horen van  de filmtrack van 'Brokeback Mountain' gecomponeerd in 2005 door Gustavo Santaollala wordt het hier zelfs bewonderingwaardig stil in het 'Pallieter Café' en wordt er met een warm applaus ook de dankbaarheid van het publiek getoond aan dit 'David Ronaldo Unplugged Trio'.

Als kers op de taart wordt hier iedereen nog naar een Delirium gebracht door het brengen van 'Black Dog' waarmee 'Led Zeppelin' in 1973 de 'Madison Square Garden' in de 'Big Apple' mee overrompelden. David Ronaldo, Charly Verbinnen en Dirk Lekenne doen het hier vanavond gewoon in Herselt en zo heeft mama Martine wel wat gemist vanavond ;-) Om 'David Ronaldo & The Dice' in 2024 terug te zien moet je wachten tot februari want 'Circus Ronaldo' gaat internationaal...

De McGyver van de band...